Verificarea si curatarea fibrei optice sunt critice

Curatea componentelor de fibra optica reprezinta o cerinta majora pentru conexiunile de calitate intre echipamentele de fibra optica din respectiva categorie. Una din cele mai importante si fundamentale proceduri pentru mentierea sistemului de fibra optica in parametri de functionare excelenti este de a curata echipamentele de fibra optica. Acest lucru se poate face cu ajutorul produselor de curatat fibra optica.

Orice contaminare in conexiunea fibrei optice poate provoca defectarea intregului sistem. Chiar si cele mai mici particule de praf microscopice pot duce la aparitia unor probleme variate ale conexiunilor optice. O particula care blocheaza partial sau complet miezul cablului de fibra optica poate genera reflexii foarte mari si se poate ajunge la destabilizarea intregului sistem de lumina.

Apoi particulele de praf prinse intre doi conectori de fibra optica pot ajunge sa zgarie suprafetele de sticla. Chiar si in cazul in care o particula este situata doar pe marginea cablului de fibra optica poate provoca infiltrarea unui strat de aer si chiar defecte semnificative in ceea ce priveste semnalul optic.

Specialistii de la Cisco subliniaza ca o particula de praf de 1 micrometru care se afla pe un miez single mode poate bloca pana la 1% din lumina (asta inseamna o pierdere de 0.05dB).
O particula de 9 micrometri este prea mica pentru a se vedea la microscop si cu toate acestea poate bloca detot miezul de fibra.

Ca sa va faceti o idee firul de par uman are intre 50 si 75 de micrometri in diametru, ceea ce inseamna ca este de 8 ori mai mare. Prin urmare, chiar daca praful nu este vizibil, el este prezent in aer si se poate depune foarte usor pe conectori. Sigur ca in afara de praf, mai exista si alti contaminatori ce trebuie indepartati de pe terminatii. Poate fi vorba despre:
– ulei sau grasime, de obicei de pe maini
– reziduuri de film, condensate de vapori in aer
– acoperiri pulverulente, ramase dupa ce se evapora apa sau alti solventi
Acesti contaminati pot fi chiar mai dificil de indepartat in comparatie cu particulele de praf pentru ca pot provoca defectarea intregului echipament daca nu sunt eliminati.

Iata cat de important este sa curatati corespunzator fibra optica. Pentru acest lucru aveti nevoie de produse bune de curatat fibra optica. Pentru o oferta variata intrati pe www.pro-networking.ro unde veti gasi o categorie speciala dedicata acestor produse.

Iata cateva produse de curatat fibra optica disponibile in magazinele online:
– servetele uscate
– servetele umede
– solutii diverse si sprayuri
– betisoare speciale
– produse pentru curatarea conectorilor optici.

Leave a Reply