Tot ce trebuie sa stii despre placutele de frana

Placutele de frana fac parte bineinteles din sistemul de franare. Acest sistem participa la siguranta soferului precum si a altor participant in trafic, schimbarea si inlocuirea placutelor de frana fiind una dintre cele mai importante proceduri. Inainte de a schimba placutele de frana trebuie sa va asigurati ca aveti probleme la nivelul lor, dar cel mai bine este sa luati legatura cu un  mecanic autorizat.

Placutele de frana se impart in doua mari categorii: originale, respectiv analoage. Placutele originale sunt cea mai buna optiune pentru schimbarea celor vechi, dar in comparatie cu cele analoage, pretul este uneori dublu.

Placutele de frana analoage sunt foarte calitative, diferentele dintre ele si cele originale fiind minime. Analoagele sunt mult mai ieftine dar au aproape aceleasi performante, iar uneori sunt vandute chiar in ambalaje originale. Daca vrei ceva calitativ pentru autoturismul tau, dar si pentru siguranta ta, recomandat este sa achizitionezi placute de frana originale.

Placutele de frana pot fi de mai multe tipuri si anume: organice, semi-metalice, ceramice sau din aliaje de otel.

Placutele organice sunt fabricate din materiale precum sticla, Kevlar si carbon. In compozitia placutelor de frana organice nu exista mai mult de 15% metal. Placutele de frana organice sunt silentioase si mult mai moi decat celelalte, dar se uzeaza mai repede. Daca sofatul agresiv este punctul tau forte, cu siguranta nu este indicat sa apelezi la placutele de frana organice.

Cele semi-metalice au un procent de 65% metal si 35% grafit + materiale anorganice. Acestea absorb foarte bine caldura, dar sunt foarte dure. Din pricina materialului dur al acestor placute, discul de frana se uzeaza mult mai repede decat ar trebui.

Placutele de frana ceramice sunt fabricate din cauciuc sintetic, fibre ceramice si metale neferoase. Acestea nu sunt atat de abrazive si sunt mai scumpe decat celelalte tipuri de placute. Placutele de frana ceramice contribuie la asigurarea unui coeficient de frecare constant.

Cele din aliaj de otel se fabrica din adaos de metale combinat cu materiale organice. Acest tip de placute asigura o franare mult mai eficienta, precum si conductivitate termica potrivita. Pretul acestora este mai mare decat a celor semi-metalice, totul depinzand de stilul tau de sofat si masina pe care o detii.

Stilul fiecarui sofer contribuie la durata de viata a oricarei piese auto. Placutele de frana au cativa parametrii de care ar trebui sa tii cont:

Placutele de frana au o temperatura de functionare si aceasta variaza in functie de autoturism. Temperaturile de pana la 350grade Celsius sunt potrivite pentru viteze moderate. In schimb, sunt masini echipate cu placute de frana a caror temperaturi ajung pana la 900grade Celsius (masini sport).

Coeficientul de frecare este si el un detaliu la care trebuie sa fii atent, acesta variind intre 0,25-0,35, 0,3-0,5 sau 0,2-0,5. Uzura placutelor de frana se produce din cauza materialului din care sunt fabricate. Rezistenta placutelor de frana este data de garniture care nu pot fi nici prea moi si nici prea dure.

Leave a Reply