Tot ce trebuie sa stii despre incalzirea centrala cu peleti

Incalzirea centrala cu peleti trebuie sa fie aleasa tinand cont de suprafata ce urmeaza a fi incalzita si de volumul de apa calda folosit in casa. Prin urmare avand in vedere aceste aspecte vei putea alege mai simplu sau mai greu centrala potrivita pentru tine. Din fericire exista mai multe tipuri de centrale pe peleti de dimensiuni variate, pe care le poti utiliza, asa ca nu iti va fi imposibil sa gasesti centrala perfecta.

Ce sunt peletii folositi in centrale?

Peletii sunt acele structuri solide care sunt obtinute in urma unui proces tehnologic foarte special si cu ajutorul carora se compacteaza la presiune extrem de mare reziduurile din lemn care apar ca urmare a procesului de prelucrare a lemnului cu scopul de a produce mai multe elemente finite asa cum sunt mobila si palul.

Peletii sunt comercializati de firmele producatoare sau de fabricile de mobila care produc rumegus si care, ulterior, pe langa mobila produsa, au decis ca aceste reziduuri sa fie refolosite. Este evident ca peletii sunt extrem de bine uscati in momentul in care prelucrarea lor incepe. La final toti au aceeasi dimensiune si pot fi pusi cu usurinta in pachete cu greutati mici, care sunt usor de transportat si care pot fi mutate simplu de colo colo fara sa fie nevoie de mai multe persoane, asa cum se intampla cu lemnul.

Avantajele unei centrale pe peleti

Avantajele pe care utilizarea peletilor le ofera tin de faptul ca acestia vin cu dimensiune si forma standard ceea ce inseamna ca se vor depozita mai usor si mai sigur decat lemnul. De asemenea, este mai usor sa fie pusi intr-un spatiu ferit de umiditate.

Combustia va avea loc uniform si cazanul va putea sa fie umplut foarte bine cu combustibil dupa 24 sau 36 de ore, astfel incat sa se obtina o eficienta termica foarte buna. Arderea va avea loc in procent de 90% si caldura care rezulta persista mult timp in sistemul de incalzire utilizat, ceea ce este foarte important.

De asemenea, utilizarea unei centrale termice cu peleti implica mai multe investitii adiacente cum ar fi cosul de fum exterior cu anumite dimensiuni si lista poate continua, insa ceea ce conteaza este ca toate aceste investitii se vor face pe termen lung, ceea ce inseamna ca nu vei avea niciun motiv de ingrijorare in sensul acesta.

De asemenea, este posibil sa fie necesar sa respecti anumite dimensiuni si materiale pentru cos si in unele situatii vei avea nevoie de un proiect. In ciuda acestor costuri, in timp scurt vei amortiza investitia datorita costului scazut al peletilor.

In plus, un mare avantaj consta in faptul ca peletii au o eficienta de ardere foarte mare si va trebui sa umplii foarte rar arzatorul ceea ce conteaza foarte mult. Cazanele care sunt prezente pe piata sunt deja pregatite de instalare, indiferent daca sunt cu ardere clasica, au curatare manuala a arzatorului sau au curatare automata a arzatorului.

Dezavantajele folosirii peletilor stau in costurile crescute ale instalatiei termice si in faptul ca o data la 2-3 zile va trebui sa cureti cenusa, insa toate acestea sunt compensate de avantaje.

Leave a Reply