Sisteme care ajuta la o hidroizolatie terasa cat mai eficienta

Terasele aflate deasupra locuintelor trebuie sa ofere protectie impotriva temperaturilor excesive si umiditatii. In cazul apartamentelor situate la ultimul etaj, proprietarii acestora se confrunta cu diverse probleme legate de caldura excesiva in timpul verii si de consumul mare din timpul iernii. Totodata, se confrunta cu probleme legate de condens in partea superioara a peretilor si pe tavan sau chiar infiltratii ce provin de la apa de ploaie sau de la zapada. Metodele de izolare de acum 20 de ani sunt de timpul trecutului. Atunci au fost folosite materiale ieftine: un strat hidroizolant turnat peste placa de beton care, in cel mai bun caz, era acoperit cu un strat protector de pietris, ceramica sau conglomerate pe baza de ciment.

Reabilitarile locuintelor sunt in toi, insa cine stie cat de bine sunt facute acestea pentru a mentine caldura in interiorul apartamentelor? Majoritatea materialelor folosite sunt ieftine si de proasta calitate, insa sunt cerute pentru ca au pretul mai mic. Pe piata sunt diverse variante ale sistemelor de terase care le pot transforma in spatii ideale de relaxare sau chiar un mic spatiu verde. Pentru ca acestea sa fie duse la bun sfarsit, hidroizolatia terasei trebuie facuta de profesionisti, deoarece nu este o lucrare simpla si orice eroare poate pune in pericol intregul sistem. Sistemele moderne de terase include atat hidroizolatia cat si termoizolatia, existand o dilema in succesiunea lor. Sapele, adezivii, dar si celelalte straturi adezive trebuie sa reziste intemperiilor si sa aiba un rol hidroizolant. Cel mai utilizat material pentru izolare este polistirenul, expandat sau extrudat. Mai rar se foloseste vata mineral de diferite tipuri.

Polistirenul, folosit la scara larga

Cu ajutorul polistirenului se urmareste ca hidroizolarea sa fie realizata catre exteriorul constructiei, deoarece aceasta are rolul de a proteja stratul termoizolant de umezeala. Acest strat poate fi protejat cu unul rezistent la trafic, cum ar fi utilizarea rocii sau a ceramicii. Sub polistiren, unele sisteme au o bariera de vapori care au rolul de a impiedica transferul de umiditate catre termosistem. In general, apa este un factor de degradare foarte important care duce la pierderi de caldura. In cazul in care aceasta ajunge accidental in interiorul sistemului, va continua sa realizeze transferul termic. Din pacate, acest sistem este supus variatiilor mari de temteratura, trecand de la cald la frig, iar hidroizolatia se poate deteriora oricat de performant ar fi sistemul. De aceea s-a ajunsla sistemul terasei inversate care consta in punerea hidroizolatiei sub termoizolatie. Acest nou concept a dus la realizarea de terase rezistente la traficul intens. Acestea se numesc “acoperisuri verzi” care sunt o incantare pentru fiecare. Chiar daca in present se folosesc ambele sisteme, teren capata cel inversat datorita avantajelor: o durata de viata mai mare, posibilitatea de montare a sistemului indiferent de conditiile meteo etc.

Leave a Reply