Protezele dentare si cum sa le ingrijim corect

proteza-dentaraProtezele dentare iti pot readuce zambetul si increderea in propria persona. In plus, ingrijirea adecvata poate pastra atat protezele, cat si igiena bucala, in general, intr-o forma buna. Urmatoarele sfaturi va vor ajuta sa invatati modul corect de a curata, de a stoca si ingriji protezele.

Curatirea

Trebuie sa speli aceste proteze dentare in fiecare zi cu o periuta de dinti cu peri moi pentru a elimina resturile alimentare si placa. Acelasi lucru este valabil pentru gingii si limba.

Manipularea

Protezele dentare sunt foarte delicate si se pot sparge cu usurinta in cazul in care se scapa pe o suprafata dura. Astfel, la manipularea protezelor dentare, tineti-le intotdeauna pe un prosop moale sau umpleti chiuveta cu apa.

Depozitarea

Protezele dentare se pot deforma in cazul in care se usuca sau sunt plasate in apa fierbinte. De aceea, atunci cand nu sunt purtate, protezele trebuie sa fie intotdeauna pastrate in apa, in niciun caz fierbinte, sau intr-o solutie speciala recomandata de medicul dentist.

Sfaturi

Niciodata nu ar trebui sa porti proteza intr-un prosop de hartie, deoarece aceasta ar putea fi aruncata cu usurinta din neatentie.
Nu utilizati niciodata produse de uz casnic pentru curatarea protezelor, altele decat un detergent de vase usor sau sapun lichid.
Pastrati intotdeauna protezele departe de copii si animale de companie: copiilor le place sa se joace cu ele, iar cainilor le place sa le mestece.

Indiferent ca protezele dentare sunt nou fabricate sau au fost realiniate, acestea vor necesita ajustari efectuate de medicul stomatolog sau dentist. Acest lucru este necesar pentru a calma orice puncte de presiune pe tesutul gingival care ti-ar putea cauza durere sau disconfort, pentru a netezi suprafete mai aspre si uneori pentru a permite o mai buna potrivire. Aceste ajustari sunt foarte comune asa ca ar trebui sa va asteptati la programari viitoare pentru a va asigura ca protezele sunt optime si la nivelul de confort pe care il meritati.

Efectele unei ingrijiri precare a protezelor dentare

Chiar daca protezele dentare sunt realizate din acril si nu sunt susceptibile la aparitia cariilor dentare, placa si calcul se pot forma pe ele. Din acest motiv, protezele au nevoie de curatenie zilnica. Ingrijirea necorespunzatoare a protezei va produce capcane de bacterii sub ea, cauzand iritarea tesutului si posibilitatea de a provoca leziuni bucale si afte ori alte infectii orale.
Pe piata exista mai multe branduri de curatare a protezelor disponibile. Alege una care nu este abraziva pentru materialul acrilic si care nu va coroda orice metal folosit pe proteza.

Leave a Reply