Legile cu privire la violenta in familie

In ultima vreme sunt extrem de des intalnite cazurile de violenta in familie. Aceasta se datoreaza fie lipsei de educatie fie situatiei precare din punct de vedere financiar  in care se afla persoanele respective. Mediul in care cresc si se dezvolta indivizii pe parcursul copilariei, adolescentei si chiar a maturitatii lor este un factor extrem de important  in vederea devenirii acestora. Acest tip de persoane ajung ulterior inadaptate din punct de vedere social.

Violenta se naste din lipsa educatiei, educatia lipseste atunci cand modelele comportamentale nu exista sau sunt de factura negativa.

In Dreptul roman exista numeroase legi referitoare la acest aspect si anume, violenta in familie respectiv sanctiunile care se aplica. Modalitatea si temeiul de constituire a familiei este un interes la nivel national. Este nevoie de afectiune, solidaritate, prietenie si respect. In multe cazuri insa, din nefericire toate aceste aspecte lipsesc si favorizeaza instalarea lipsei de comunicare, a brutalitatii si a violentei. In temeiul legii, violenta in familie, este considerata ca fiind o actiune fie verbala fie fizica ce este savarsita cu intentie de catre unul dintre membrii familiei, impotriva unui alt membru din cadru aceleiasi familii, provocand astfel o leziune, o suferinta fie de ordin fizic fie de ordin psihic sau sexual. Un alt tip de violenta in familie il constituie si impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.

Ministerele si organele centrale ale administratiei publice au rolul de a asigura pregatirea dar si perfectionarea persoanelor care se ocupa cu instrumentarea formelor de abuz. In ceea ce priveste urmarirea , supravegherea, reintegrarea infractorilor, exista persoane specializate, psihologi, asistenti sociali, oameni care sunt capabili sa reorganizeze indivizi din punct de vedere psihic si social. Toate aceste actiuni de reabilitare psihologica, sociala, psihica se vor desfasura conform legii.

In cadrul Art. 8 alin2 din Legislatie Online cu Legis Plus | Legis TM se precizeaza faptul ca Agentia Nationala pentru Protectia Familiei  aflate in subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei a stabilit anumite obiective. Aceste obiective fac referire la ideea promovarii valorilor familiale, a intelegerii si a ajutorului oferit familiilor in care exista violenta. Un alt obiectiv este acela in care se doreste sprijinirea membrilor de familie afectati de violenta, sprijinirea acestora prin anumite programe prin care se pot recupera din punct de vedere al sanatatii, precum si a reintegrarii sociale.  Tot in cadrul acestor obiective s-a stabilit si ajutorarea agresorilor in sensul ca ei pot beneficia de anumite tratamente de dezintoxicare, dezalcoolizare, pot de asemenea beneficia de consulttie psihologica sau chiar psihiatrica.

Atributiile care revin agentiei in vederea realizarii tuturor obiectivelor propuse, se refera la constituirea unei strategii in ceea ce priveste ingrijirea si protectia victimelor violentei in familie. O alta atributie consta in finantarea programelor ce se ocupa cu apararea dar si consolidarea drepturilor familiei. De asemenea o atributie este si crearea unor adaposturi speciale pentru persoanele afectate.

Leave a Reply