Istoria cafelei espresso

Atat istoria cat si efectele benefice ale cafelei asupra organismului uman isi au inceputul in legenda unui faimos ingrijitor de capre, Kaldi, care locuia intr-o regiune etiopiana. Aceasta legenda ne arata ca ingrijitorul de capre, Kaldi, a observat ca dupa ce ingerau anumite fructe, caprele acestuia incepeau sa devina mult mai agitate si nici nu puteau sa doarma pe timp de noapte, lucru care l-a facut curios, astfel incat l-a informat pe staretul manastirii in legatura cu descoperirea lui. Staretul, pentru a testa spusele ingrijitorului de capre, si-a pregatit o bautura din acele fructe si a observat pe pielea lui energia si faptul ca nu mai putea sa doarma noaptea. Dupa aceasta descoperire, staretul si-a impartasit cunostintele cu ceilalti, astfel incat cunoasterea despre efectele binefacatoare ale acelor fructe au inceput sa se raspandeasca peste tot in lume.

cafeaAcele fructe erau bineinteles boabele de cafea, care in prezent sunt cultivate intr-o multime de tari de pe tot globul. Insa cu toate ca productia de cafea are loc in prezent in tari si parti ale globului foarte diferite si distantate, precum ar fi Asia, Africa sau America Centrala, toate acestea isi au originile in acei copaci din regiunea etiopiana in care locuia Kaldi. Asadar, arabii au fost in acelasi timp primii care au cultivat si comercializat cafeaua, si nu dupa multi ani cafeaua a inceput sa devina cunoscuta si in regiuni mai indepartate, cum ar fi Turcia, Egiptul sau Persia.

Mergand mai departe in istoria cafelei traditionale si a cafelei espresso mcafe, un rol important in raspandirea constintelor despre aceasta potiune misterioasa si intunecata a fost sustinut de catre calatorii europeni de la acea perioada, care s-au aventurat in orientul mijlociu si apropiat astfel incat la intoarcere au adus cu ei acea potiune neagra si fermecata. Pana prin secolul 17, cafeaua deja isi facuse aparitia in mai tot continentul Europei, si cu toate acestea, in ciuda faptului ca aceasta bautura era din ce in ce mai populara, multi dintre oamenii din acel timp au considerat-o ca fiind o inventie de-al lui satana.

Un moment critic in istoria cafelei a fost atuncic and aceasta si-a facut aparitia si in Venetia prin secolul 17, cand clerul din acel timp a interzis aceasta bautura. Controversa a fost atat de importanta pentru oamenii din acel timp, intrucat a fost necesar insasi interventia lui Papa pentru a decide daca bautura amara a lui satana trebuie sa ramana interzisa sau nu. Dupa ce a gustat din aceasta, Papa a oferit aprobarea sa papala pentru aceasta bautura.

In concluzie, desi ar mai fi multe de spus, cam acestea ar fi inceputurile cafelei si a cafelei espresso care dateaza inca de la acea legenda a lui Kaldi, ingrijitorul de capre.

Leave a Reply