Iata o problema tipica ce poate aparea la un laptop Apple

Ecranul nu afiseaza sau este distorsionat

Ce este de facut?
Varianta sigura si rapida: apelati service laptop de incredere care stie sa repare laptopurile de la producatorul Apple.

Cea de a doua varianta presupune ca doriti sa incercati sa vedeti daca nu puteti rezolva singur problema. Iata cum.

Din senin, displayul se poate transforma in culori de verde si galben iar apoi va treziti ca laptopul s-a inchis complet. Incercati sa repornitii laptopul insa acesta refuza cu incapatanare sa raspunda la comenzi. In unele situatii, cauza poate fi o placa video arsa si ca urmare trebuie reparata sau inlocuita. Cu toate acestea, nu intotdeauna aceasta este cauza problemei amintite mai sus. Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a vedea ce are placa video.

Pasul 1 – Resetati PRAM/ VRAM si SMC
Acest lucru nu este recomandat de obicei, dar in cazul dumneavoastra este cel mai usor lucru pe care puteti sa-l faceti si dureaza doar cateva secunde. Porniti Mac-ul si tineti apasat Command+ Option+P+R pana cand laptopul porneste. Astfel veti reseta PRAM/VRAM, acolo unde sunt stocate date despre startup disk, rezolutia ecranului, volumul boxelor. Uneori, aceasta solutie poate rezolva problema.

Urmatoarea optiune este sa resetati SMC (System Management Controller). Acesta controleaza totul pe laptop, de la pornire pana la ventilatoare.

Daca ecranul afiseaza in continuare cu probleme sau nu se aprinde sunati la service laptop Apple sau incercati urmatoarea solutie.

2. Boot-ati cu Safe Mode. Ca sa aflati daca problema este de la placa video sau de la display puteti boota in Safe Mode pentru a vedea daca problema persista. Apasati butonul de Power si tineti apasat tasta Shift pana ce treceti de logo-ul Apple. Veti intra intr-i versiune simplificata a sistemului de operare. Verificati daca displayul face la fel. Daca observati puncte mari, pixelate sau dungi negre, cel mai probabil este o problema hardware si ar trebui sa va adresati pentru rezolvare unui sevice laptop Apple.

Daca presupunem ca pana la urma nu este o problema de hardware, ci una de soft, aveti urmatoarele optiuni:
– restartati laptopul din nou de data aceasta normal si vedeti daca problema persista (de obicei persista)
– mergeti in Safe Mode si verificati Update-urile de Soft (Apple logo> Software Updates). Daca vedeti un update pentru placa video faceti-i update.
– mergei in System Preferences (Applications> System Preferences). Alegeti “Displays” si verificati ca rezolutia si rata de refresh sa fie corect setate.

Problema persista in continuare? In acest caz, doar un tehnician din service laptop Apple va poate ajuta cu un diagnostic corect si o propunere potrivita de solutionare.

Leave a Reply