Folosirea si intrebuintarea unei plase de umbrire

Pentru a diminua cantitatile de raze solare ce intra in sera sau solariul nostru si care pot dauna ingrozitor culturilor si a echipamentelor prezente in acestea, avem nevoie sa le protejam prin folosirea unei plase de umbrire. Mai ales in timpul verii, cand luminozitatea ridicata si caldura foarte mare poate conduce la pagube la fel de mari, in special economice.
Plasa de umbrire are rolul de a reduce cantitatea de raze solare ce pot patrunde intr-o sera sau solariu si mai ales reglarea temperaturii, pana cand aceasta ajunge la o valoare optima pentru dezvoltarea fructelor si legumelor prezente in acestea.

Trebuie stiut ca plasele de umbrire sunt ideale de folosit doar pentru sere si solarii, nicidecum pentru culturile neprotejate. In trecut, pentru toate acestea, se manjeau geamurile cu huma, acest lucru fiind facut pe la inceputul primaverii, dar asta pana in momentul cand pe piata au aparut plasele de umbrire. Asta in sezonul cald, caci in sezonul rece se proceda altfel, prin spalarea geamurilor serei, lucru care permitea patrunderea luminii in acestea.

Plasa de umbrire mai este ideala si in alte scopuri, cum ar fi: combaterea insectelor, insectele fiind un factor destul de important ce pot duce la deteriorarea plantelor din sera, dar si in cazul grindinilor, care la fel sunt destul de nocive pentru orice tip de plantatie.
Un alt aspect care le face destul de utilizabile sunt preturile extrem de avantajoase cu care acestea pot fi gasite la mesteresti si pe piata din tara noastra. Numeroase firme care comercializeaza plase de umbrire pentru sere si solaria si-au facut aparitia mai ales in mediul online, iar produsele acestora sunt foarte usor de procurat.

Un alt factor nociv pentru orice tip de cultura aflata intr-o sera sau intr-un solariu il reprezinta ultravioletele. Pentru ca acestea sa nu influenteze in mod eronat dezvoltarea plantelor sau a legumelor ce le sadim este necesara folosirea unei plase de umbrire, deoarece aceasta are rolul de a le proteja pe acestea de razele ultraviolete.

Plasele de umbrire mai sunt insa folosite si in alte scopuri de catre unii. Exista persoane care folosesc plasele de umbrire ca pe niste garduri de protectie impotriva animalelor rozatoare ce pot distruge o plantatie de pepeni sau chiar de varza. Altii le folosesc in camp, pentru protejarea culturilor de legume care sunt sensibile la lumina puternica, de exemplu, cum sunt cele de ardei si telina. Insa, exista si un mare numar de persoane care folosesc plasele de umbrire in scopul de a produce umbra unei curti, unui gazon si de ce nu, unei dependinte gospodaresti, cum ar fi bucataria de vara.

Acestea reprezinta in mare parte folosirea si intrebuintarea unei plase de umbrire, cat si importanta acestuia pentru orice tip de cultura, fie ea de legume sau fructe.

Leave a Reply