Domeniile PSI si ISCIR

Preventia incendiilor este un domeniu foarte important intrucat in cazul unui incendiu nu numai ca au de suferit oamenii care lucreaza intr-un anume loc, dar si insusi firma sau cladirea anume are de suferit, iar daunele unui incendiu vor depasi intotdeauna valoarea apelarii la o firma care se te protejeze de orice pericol. Astfel de firme sunt peste tot, ele fiind firmele de protectia muncii, sau de securitate si sanatate in munca, ori mai pe scurt SSM.

O firma de protectia muncii ofera servicii pentru numeroase domenii de activitate, iar cele pe care va vom prezenta in acest articol sunt domeniile ISCIR, PRAM si cel de preventie a incendiilor. Am discutat deja importanta preventiei incendiilor si anume PSI, iar in continuare vom aborda domeniul ISCIR. Acesta face referire la orice fel de activitate care are legatura sau foloseste cazanele, ori recipientele sub presiune, cum sunt bineinteles centralele termice pe care le folosim pentru a ne incalzi casa, insa mai face referire si la desfasurarea activitatii la inaltime, cum ar fi de exemplu ascensoarele si macaralele.

Indiferent de domeniul de activitate, ca este vorba despre lucrul cu recipiente aflate sub presiune, ori la inaltime, ambele tipuri de activitati sunt in sine foarte periculoase si sunt cunoscute pentru pericolul la care muncitorii sunt expusi. Cunoastere acestui lucru este foarte importanta, intrucat va permite atat angajatorului cat si angajatului sa se pregateasca in acest sens. Pe de o parte angajatorul va cauta acele mijloace prin care sa previna pe cat posibil orice fel de incident sau accident, iar chiar si in cazul in care acestea au loc sa aiba un impact foarte redus asupra muncitorilor sai, si pe de cealalta parte angajatul sa ceara echipamentele corespunzatoare astfel incat sa nu isi expuna integritatea fizica sau psihologica.

In ceea ce priveste recipientele sub presiune, pericolul de explozie a acestora este cu atat mai mare cu cat fabricarea acestora a fost realizata intr-un mod foarte precar, defectuos, ori actiunile de mentenanta nu exista ori sunt realizate prost. Iar munca cu ascensoare sau macarale este foarte usor de vazut cat de periculoasa este. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care este esential sa apelezi la o firma de protectia muncii sau de securitate si sanatate in munca astfel incat sa nu ajungi in situatia in care un muncitor sa aiba de suferit cu viata ori propria sa integritate sa fie afectata semnificativ.

In concluzie, o data cu numarul mai mare a firmelor de protectia muncii sunt sanse mai mici ca orice fel de accident sa aiba loc, dar asta ar insemna bineinteles ca si orice firma, organizatie, fabrica sa apeleze la ajutorul acestora, lucru care nu se intampla la fel de mult precum ar fi trebuit.

Leave a Reply