De ce trebuie sa tii cont la autoexaminarea sanilor

Cu toate ca un autoexamen al sanilor poate fi coplesitor, el se face cu mult mai usor decat ai crede si te poate ajuta sa descoperi afectiuni ale sanilor inca din stadiul incipient.

Putem spune ca sanatatea sanilor tai este in propriile tale maini si ca poate fi foarte usor sa previi cancerul de san, boala secolului pentru femeile din intreaga lume. Preia controlul asupra propriei tale sanatati si invata cum sa iti autoexaminezi sanii, citind randurile urmatoare.

Nu toti nodulii sunt cancerosi

Autoexaminarea regulata a sanilor este o modalitate excelenta de a te familiariza cu ceea ce este normal si ceea ce nu este normal. Astfel, daca simti ceva diferit, vei stii ca acolo poate fi o problema.

Inainte, insa, de a te impacienta, tine minte ca nu toti nodulii descoperiti la sani sunt semne de cancer mamar, majoritatea lor fiind normali si absorbindu-se de la sine.

Oricum, daca ai invatat cum sa iti autoexaminezi sanii si ai descoperit ceva anormal, urmatorul pas este sa faci un examen de specialitate care sa confirme natura nodului descoperit de tine. In acest sens poti apela la cu incredere la serviciile unui cabinet mamografie Cluj.

Vom vedea in continuare care sunt etapele unui autoexamen de san.

Imparte sanul in patru parti

Desi nodulii cancerosi pot aparea in orice parte a sanului, cea mai frecventa locatie este cea a cadranului superior. De aceea, pentru a putea descrie ceea ce simtiti, impartirea sanului in patru sectiuni este foarte utila: exterior superior, interior superior, exterior inferior si interrior inferior.

Ce trebuie sa cauti si sa simti in timpul autoexamenului de san

Cand efectuezi un autoexamen al sanului, daca ai descoperit ceva nefiresc, cauta si urmareste urmatoarele sapte caracteristici:

  • Marimea nodulului – este un nodul mic sau mare?
  • Textura nodulului – la palpare se simte tare sau moale?
  • Mobilitatea nodulului – este fix sau mobil?
  • Localizarea nodulului – stabileste in care din cele 4 sectiuni este amplasat nodulul.
  • Gradul de durere – este sau nu dureros si cat de puternica este durerea?
  • Cum se prezinta sfarcul sanului – ce culoare are, este crapat, uscat, insorit sau prezinta scurgeri?
  • Modificari ale pielii – sesizezi modificari ale aspectului pielii sanului?

Desi este imposibil sa spunem daca un nodul este normal sau anormal doar dupa un autoexamen, exista cateva indicii care ne pot pune pe ganduri cum ar fi mobilitatea nodulului si prezenta durerii. Un nodul fix, care nu se poate misca, semnaleaza de obicei o anormalitate si, in mod suprinzator, o zona dureroasa poate fi normala.

Nu uita ca modificarile sanilor sunt legate si de modificarile hormonale, asa ca nu trebuie sa te sperii si alertezi daca descoperi ceva anormal in perioada menstruala. Dupa mai multe autoexaminari ale sanului vei observa ca tesutul mamar se modifica ca raspuns la fluctuatiile hormonale din timpul ciclului, acest lucru fiind perfect normal si firesc.

Totusi, pentru a preveni cancerul mamar, pentru orice anormalitate ai descoperit, se recomanda sa solicititi imediat asistenta medicala de specialitate si chiar sa faci o mamografie.

Leave a Reply