Componentele și funcțiile bateriilor auto

Primii acumulatori auto utilizați în România erau fabricați dintr-un material plastic cunoscut sub denumirea de ebonită care se obținea prin vulcanizarea cauciucului cu sulf, recunoscut pentru atributele sale de electro-izolare și de anti-coroziune. Utilizarea acestor tipuri de baterii auto necesită o verificare atentă care să fie realizată în mod frecvent, dar și întreținere, bineînțeles.

În ultimii ani, producătorii au început să-și îndrepte atenția către cerințele consumatorilor, optimizându-și în mod constant produsele pentru a aduce pe piață acumulatori auto de calitate. Astfel că, acestea nu mai pot fi restaurate sau reîncărcate așa cum se proceda înainte. Elementele din care este confecționată o baterie moderne pot asigura o funcționare excelentă pe toată durata termenului de exploatare.

Atunci când se uzează, va fi necesară înlocuirea acesteia cu un acumulator nou. Calitatea bateriilor auto ar trebui să fie un criteriu care să primeze înaintea prețului, așadar nu este recomandat să alegi cei mai ieftini acumulatori de pe piață, ci în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție să alegi un produs la cel mai bun raport dintre calitate și preț.

Cum funcționează bateria auto

În anul 1801, un chimist de origine franceză realiza un experiment de electroliză în urma căruia a constatat că după ce electrolizii sunt deconectați de la sursa de alimentare, între aceștia va rămâne o tensiune electrică. Datorită acestei descoperiri remarcabile, 50 de ani mai târziu a fost lansat pe piață primul acumulator cu plumb.

Acumulatorul auto se numără printre componentele vitale a vehiculelor cu motoare cu ardere internă sau cu motor electric. Aceasta are rolul de a genera energia electrică necesară pentru pornirea motorului și pentru alimentarea consumatorilor electrici. O baterie bună funcționează în parametrii normali, indiferent de anotimp. Astfel că, bateria trebuie să pornească motorul atât la temperaturi extrem de scăzute – 30 °C, cât și în cazuri cu temperaturi ridicate – de până la 70 °C.

Ce funcții îndeplinesc bateriile auto

În primul rând, acumulatorii auto alimentează demarorul în faza de pornire a motorului. În al doilea rând, alimentează bujiile sau motorul (în cazul mașinilor electrice). Un alt rol este cel de alimentare cu energie electrică a sistemelor care sunt active întotdeauna precum memoriile modulelor electronice de control, alarme ș.a.m.d.

Componentele acumulatorului auto

Astăzi, o celulă de acumulator cu plumb este formată din mai multe componente precum:

  • O placă negativă – alcătuită din plumb poros comprimat într-un grătar din plumb – neporos – legată la borna negativă a acumulatorului;
  • O placă pozitivă – alcătuită din bioxid de plumb, poros, comprimat într-un grătar din plumb (neporos) – legată la borna pozitivă a acumulatorului;
  • Un separator – o placă realizată dintr-un material izolator electric cu rolul de a evita contactul electric între cele două plăci;
  • O soluție de electrolit – cu o compoziție formată din 33% acid sulfuric şi 67% apă (ambele exprimate în unități de masă). Densitatea acestuia este de 1,24 (adică 1 litru de electrolit cântărește 1,24Kg);
  • O carcasă din plastic – în care sunt incorporate toate aceste elemente.

De unde pot achiziționa cele mai bune baterii auto

Atunci când ai nevoie de o nouă baterie pentru mașina ta, poți apela cu încredere la Sorgeti, unul dintre principalii furnizori de baterii auto-moto, de staționare și de tracțiune din România. Dacă vizitezi website-ul companiei, vei avea posibilitatea de a alege din portofoliul de produse un acumulator auto la un preț accesibil.

Leave a Reply