Care sunt elementele specifice vestimentatiei traditionale romane?

In ilustrarea bluzei romanesti in picturile sale, Henri Matisse i-a dat o calitate si o recunoastere internationala. El a facut-o simbolul Romaniei si, in special, pentru feminitatea romaneasca.

Pallady i-a oferit, in mod evident, vechiului lui prieten Matisse o colectie de bluze etnice brodate; tanarul sau asistent a fost si el roman. Astfel ia a ajuns cunoscuta peste tot. In prezent persoanele care nu vor sau nu pot integra in tinuta o iei, dar totusi vor sa poarte motivele traditionale romanesi pot incerca cu  o rochie de zi motive traditionale.

La inceputul secolului al XIX-lea, Parisul era plin de intelectuali, aristocrati si artisti. Multe celebritati romane au fost invitate in saloanele pariziene si au adus cu ele o eleganta exotica surreala.

Au provocat valuri: Maria Cantacuzino (Marie Cantacuzene), al carei portret de Genevieve – primarul Parisului – de Teodor Chasseriau (1819 – 1856), este atarnat in Pantheon; Elena Vacarescu (Helene Vacaresco), a carei viata de dragoste a inspirat faimosul roman al lui Pierre Loti “L’Exilée”, precum si poeme de dragoste ale lui Tino Rossi (Si tu voulais). A dat numele ei unui premiu literar, “Vacaresco Fémina” (acum parte a premiului “Fémina”).

Exista, de asemenea, faimoasa Comtesse de Noailles, nascuta Printesa Bassarabe-Brancovan (Basarab-Brancoveanu), prima femeie care a devenit comandant al Legiunii de Onoare. Poemele sale au primit premiul intai la Académie Française la inceputul secolului.

Portretul ei a fost sculptat de Rodin si pictat de Zuloaga. Verisoara ei, Martha Bibesco, a fost o poeta si o femeie a societatii care i-a inspirat pe Marcel Proust, Cocteau, Paul Valéry si D’Annunzio. Ea se inconjura in mod inteligent cu oamenii influenti ai timpului.

Sau, din nou, tragedia Marie Ventura – un stalp al Comediei Française care a depasit-o pe faimoasa Sarah Bernhardt si a devenit actrita memorabila in cele mai bune piese clasice de Corneille, Racine sau Molière.

Nu uitam de fascinanta Elvira Popescu (Elvira Popescu), contesa de la Foy, care mai intai la Théatre du Colombier si mai tarziu la Comédie Française, a incantat publicul pentru rolul sau in “Ma Cousine de Varsovie” si a devenit cunoscut sub numele de Fecioara de Teatru. Popescu a jucat cu Sacha Guitry in “Paradis Perdu”.

Razboiul a pus capat acestei fertilizari incrucisate intre Romania si cercurile literare si artistice pariziene, la fel cum legatura naturala care exista intre Romania si vest a fost distrusa de Cortina de Fier. Tara se indrepta spre o perioada intunecata de cenzura ideologica, intemnitari si exterminari, care au durat 50 de ani.

Dar bluza ramane! A fost o cale lunga lansata de femei in epocile Dada si Surrealist si a fost adoptata din nou de catre descendentii lor hippy, Baba, apoi Bobo.

In prezent ia este la fel de populara ca si in trecut daca nu chiar mai populara, avand in vedere faptul ca dupa ce a fost inclusa in colectii de moda a ajuns in atentia tuturor. Pentru persoanele care nu pot purta o ie sau nu stiu cum sa o integreze, exista numeroase ghiduri sau exista alternativa de a cumpara rochii cu imprimeuri traditionale reinterpretate.

Leave a Reply