Cand ti-ai facut ultimele analize?

Atunci cand vine vorba despre medici, analize, clinici si spitale vorbim despre o categorie delicata in ceea ce priveste placerea cuiva de a le vizita.

Probabil fiecare gandeste ca e sanatos si nu e cazul, desi majoritatea lucrarilor de specialitate vorbesc mereu despre analizele de rutina si utilitatea lor.

Nu trebuie sa prezinti simptome ca sa mergi la doctor pentru un set de analize care pana la urma, daca ies bine, nu ai decat sa te bucuri si sa fii convins ca stilul de viata pe care il duci e unul sanatos iar organismul tau functioneaza perfect.

De cealalta parte, niste simple analize iti pot dezvalui afectiuni de care habar nu ai la timpul potrivit, sau uneori destul de tarziu.

Daca iti este putin starnit interesul probabil te gandesti ca in cel mai scurt timp vei cere medicului de familie clasicul bilet de trimitere pentru analize, care analize nu stii inca, va stabili probabil medicul, cat mai putine dealfel ca se poate ca fondurile sa nu fie suficiente sau in cel mai rau caz inexistente. Prima bariera si s-ar putea sa renunti.

Daca totusi vrei sa simplifici totul, cu siguranta deja te-ai gandit la o clinica privata unde poti sa iti faci exact ce analize doresti si nu vei sta o jumatate de zi asteptand sa ti se recolteze sange, intr-o stare aproape de lesin cu biletul de ordine in mana. Cat despre costuri, s-ar putea sa te uimeasca, nu sunt chiar exagerate si pana la urma, sanatatea ta nu are pret!

Care sunt analizele de rutina si ce pot releva ele urmeaza sa citesti in continuare desi marea majoritate la prima vedere ar considera ca e inutil sa inteleaga termeni medicali sau denumiri specifice.

Probabil cele mai simple analize pentru fiecare sunt analizele de sange. Acestea au un spectru larg de diagnoza si apartin departamentului medical numit hematologie.

Bolile hematologice sau bolile sangelui sunt categoria de boli care se refera la afectiuni ale celulelor sanguine eritrocite, leucocite si trombocite, precum si la componentele plasmatice precum albumina, imunoglobina si factorii de coagulare.

Bolile hematologice sunt cauzate in general de factori genetici, de nutritie sau alti factori pertubatori externi. Aceste boli afecteaza producerea sangelui si a componentelor acestuia.

Hemoleucograma este un test screening de mare importanta in acest sens, pentru depistarea si diagnosticarea unor afectiuni hematologice.

Aceasta reprezinta practic primul test de rutina complet, care poate furniza detalii in ceea ce priveste eritrocitele, trombocitele, leucocitele si frotiu sanguin.

Cresterea numarului de eritrocite sau a concentratiei de hemoglobina determina eritrocitoza, o conseinta a cresterii volumului plasmatic.

Valorile scazute pot determina anemie, leucemie, hemorgaie sau hemoliza, iar valorile ridicate boli cardiace congentiale, fibroza pilmonara sau stress.

Hemoglobina in valori scazute indica anemie, malnutritie sau boli renale iar cu valor ridicate poate arata deshidratare, arsuri sau boli cardiace.

Valoarea scazuta a leucocitelor indica rujeola, gripa, rubeola, febra tifoida, hepatita si septicemie, iar valorile ridicate indica sarcina, infectii, tumori, stress sau chiar coma diabetica.

Trigliceridele scazute indica malnutritie sau hipertiroidism iar valorile ridicate indica diabet, hipotiroidism, alcoolism sau boli hepatice.

VSH -ul scazut poate indica politicemie, ciroza, sferocitoza, microcitoza sau insuficienta cardiaca iar ridicat toate tipurile de infectii, sarcina sau anemie.

Colesterolul HDL – C scazut indica sedentarism, obezitate sau diabet, iar ridicat consum de alcool, efort fizic sau tratament cu insulina.

Colesterolul LDL indica in functie de indici predispozitia si riscurile la atac de cord.

Hemoleucograma poate depista existenta cancerului in sange urmata de o biopsie a maduvei osoase pentru confirmarea diagnosticului.

Hematologia generala poate sa ofere diagnosticul unor boli precum anemia, leucopenia sau pancitopenia.

Hematologia oncologica se ocupa de afectiuni maligne ale sistemului hematopoietic.

Analizele de sange sunt recomandate o data pe an, in cadrul analizelor de rutina sau la cererea medicului specialist pentru a urmari evolutia starii de sanatate in cazul unei afectiuni.

Recoltarea probelor de sange se poate face in orice moment al zilei dar in unele cazuri este indicat sa se faca dimineata fara ca persoana sa fi consumat alimente.

Unii medici recomanda ca inainte de recoltarea probelor de sange in vederea stabilirii colesterolului sau trigliceridelor si glicemiei sa nu se consume grasimi, dulciuri sau alcool.

Hemocultura reprezinta un test specific, foarte important, cu sange recoltat in conditii stricte iar rezultatele pot fi stabilite abia dupa 10 zile.

Hemocultura este de obicei ceruta in cazul pacientilor care prezinta o infectie de aceea este o analiza care necesita timp pentru depistarea microorganismelor prezente si identificarea agentilor patogeni.

Fa-ti o programare in cadrul sectiei de hematologie in Targu Mures pentru un set de analize precise!

Leave a Reply