Cabinetele de siguranta biologica, clasa I, si functionarea lor

In cadrul cabinetelor de siguranta biologica clasa I totul se desfasoara asigurand protectia mediului inconjurator si personalului, insa nu si produsului.

In ideea de a proteja mediul, exista un acces limitat in zona de lucru, de unde aerul se evacueaza numai dupa filtrarea HEPA (obiect iconic in domeniul de filtrare a aerului). In aceste arii miscarea curentilor de aer se aseamana cu o hota chimica.

Rolul acestor cabinete este unul bine determinat, fiind proiectate in scopul cercetarii in domeniul microbiologiei ce vizeaza substante cu risc minim si moderat.

Acestea presupun o zona de lucru de dimensiuni mai reduse ca a unei hote chimice, unde sunt efectuate procese biologice care folosesc lichide volatile in cantitati moderate. Intra in randul acestora doar acele lichide neadecvat a fi folosite in cabinetele recirculante.

Cabinetele de siguranta biologica, clasa I – constructie si functionare

Asa cum in cazul unei hote chimice (vezi aici modele si afla despre caracteristicile acestora) exista o zona de acces care absoarbe aerul, asemenea sunt si aceste cabinete.

Personalul patrunde prin aceasta, in siguranta, dirijat fiind spre zona de lucru. Numai acolo unde fluxul de aer admis are o viteza constanta de 75 FPM in zona de acces denumirea cabinetului poate fi de siguranta biologica clasa I.

Portul de acces al acestora va avea in design care corespunde cu cel al hotei chimice, adica se va asigura o lumina fluorescenta in exterior, profilele vor fi aerodinamice, iar deflectoarele interioare vor prezenta un design corespunzator pentru a putea reduce pe cat posibil contaminarea interioara.

Este musai sa existe o suflanta interna, pentru ca este cea care elimina nevoia de a realiza o conexiune speciala a cabinetelor in cauza la sistemul de climatizare din cladire, in ideea de a furniza depresurizarea de care este nevoie pentru a introduce in cabinet aerul necesar.

Optim e o presiune negativa care sa aiba valoarea de 0.93 mm Hg. Trebuie sa existe un filtru deasupra zonei de lucru, acolo unde aerul intra in sistemul de evacuare si un altul la iesirea din sistem, desi asta e la libera alegere. Cand exista doua filtre insa, va creste si presiunea statica exercitata asupra ventilatorului.

Sunt si cabinete care au in dotare evacuare integrala, caz in care e necesara cuplarea sistemului in cauza la cel de evacuare din alcatuirea cladirii. Atentie! O situatie precum cea in care cedeaza sistemul de evacuare al cladirii impune oprirea celui din dotarea cabinetului, astfel incat sa nu existe riscul de presurizare a conductelor.

Este necesara montarea filtrelor HEPA in partea exterioara a ventilatorului, astfel ca filtrul si integritatea acestuia sa fie usor de verificat. Poate fi avuta in vedere montarea unui panou de otel, respectiv a unuia cu porturi pentru manusi, pentru a accesa in mai multa siguranta zona de lucru.

Utilizatorul beneficiaza de mai multa protectie atunci cand se asigura deschideri restrictionate intrucat acestea vor favoriza cresterea vitezei aerului admis. Este recomandat sa fie atasate manusi de aceleasi lungimi ca ale bratelor la panou pentru ca protectia sa fie crescuta.

Prin indeplinirea celor mai sus mentionate, va fi asigurata protectia in cazul utilizarii cabinetelor de siguranta de clasa I. Pentru cei care lucreaza in astfel de medii si doresc ca masurile pe care le iau privind siguranta sa fie optime, Precisa este o recomandare (fiind un magazin online specializat in echipamente si articole pentru laboratoare si spatii de cercetare).

Leave a Reply